Pagina Pacientului

În această secțiune a website-ului nostru puteți găsi răspunsuri și sfaturi corecte, fundamentate științific, oferite de specialiști ai Societății Române de Endocrinologie la întrebări legate de cele mai frecvente afecțiuni endocrine.

Dacă nu găsiți informațiile căutate vă rugăm să ne scrieți la office@sre.ro.

ENDOCRINO-PEDIATRIE

Obezitatea se diagnostichează pe baza comparării indicelui de masă corporală (raportul dintre greutate și înălțimea la pătrat) al copilului cu media recomandată pentru vârstă și sex. Obezitatea se asociază inițial cu o viteză de creștere bună, însă poate determina o maturare precoce, fără atingerea înălțimii finale genetic moștenite. De asemenea, copiii cu obezitate au un risc crescut de a deveni adulți obezi și de a prezenta anumite complicații cum ar fi hipertensiune, diabet zaharat, ficat gras (steatoză hepatică) cu afectarea în final a speranței de viață.

HIPOFIZA

Cele mai importante complicații sunt diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, sindromul de tunel carpian (amorțeala degetelor mâinii), insuficiența hipofizară (prin afectarea secreției hormonilor care controlează funcția tiroidei, glandelor suprarenale, testiculelor și ovarelor), polipi colonici, gușa, apneea în somn (lipsa de aer).

OBEZITATE

 • Diabet zaharat tip 2
 • Dislipidemie
 • Hipertensiune arterială
 • Boli cardiovasculare: infarct miocardic, insuficiență cardiacă, aritmii cardiace, accident vascular cerebral, tromboză venoasă profundă, moarte subită
 • Cancer: sân, uter, col, colon, esofag, pancreas, rinichi, prostată
 • Afecțiuni pulmonare: apnee obstructivă de somn, sindrom de hipoventilație, astm
 • Afecțiuni ale aparatului digestiv: steatoza hepatică non-alcoolică, litiază biliară, pancreatită, boală de reflux gastro-esofagian
 • Afectarea sistemului urinar: incontinență urinară, hipertrofie benignă de prostată, litiază renală, boală renală cronică
 • Afectarea reproducerii: tulburări de ciclu menstrual, sindromul ovarelor polichistice, infertilitate, complicații legate de sarcină (diabet gestational, preeclampsie) și disfuncție sexuală la bărbat
 • Depresie, anxietate
 • Altele: osteoartrită, gută,afecțiuni cutanate

În caz de eșec al mijloacelor terapeutice prezentate anterior se poate recurge la chirurgia bariatrică. Decizia intervenției chirurgicale trebuie luată de o echipă multidisciplinară, în centre cu experiență în domeniu, scopul fiind alegerea celei mai bune soluţii chirurgicale, scăderea ponderală, menţinerea unei greutăţi optime, precum și supravegherea evoluţiei pacientului pe termen lung. Stabilirea unor ținte realiste este o parte foarte importantă a procesului de evaluare. Este puțin probabil ca pacienții supuși intervenției chirurgicale să ajungă la greutatea ideală.

Candidați pentru chirurgia bariatrică sunt pacienții obezi cu IMC>40 kg/m2, sau cei cu un IMC 35-40 kg/mcu comorbidități: diabet, hipertensiune arterială,sindrom de apnee de somn,afectarea majoră a calității vieții, care nu au reușit sa scadă în greutate sau să își mențină pe termen lung greutatea corporală, în ciuda tratamentului non-chirurgical adecvat.

Contraindicațiile chirurgiei includ: absența unei perioade de tratament conservator, lipsa complianței; cauze secundare de obezitate; boli psihiatrice, depresie severă; abuzul de alcool/ dependența de droguri; risc chirurgical inacceptabil.

Asociată unui stil de viață sănătos,scăderea ponderală după chirurgie bariatrică este semnificativă și de durată. Numeroase studii demonstrează efectele benefice ale scăderii în greutate prin creșterea speranței de viață, ameliorarea sau chiar rezoluția condițiilor asociate (diabet zaharat, boli cardiovasculare, sindrom metabolic, steatoză hepatică, sindromul apneei de somn, infertilitate), precum și îmbunătățirea calității vieții.

Este esențial însă să luați în considerare și eventualele riscuri ale chirurgiei bariatrice. Unele complicații sunt comune cu cele ale oricărei intervenții chirurgicale (infecții, hemoragii, tromboză venoasă profundă, embolie pulmonară), iar altele depind de tipul de procedură folosit (alunecarea sau eroziunea inelului gastric, hernie internă în cazul operației de by-pass gastric, dilatarea stomacului restant în cazul gastrectomiei longitudinale). Pe termen lung, principalele complicații ce apar sunt deficitele proteice, vitaminice și minerale, pacientul bariatric necesitând suplimentare vitaminică timp îndelungat. De asemenea, tot mai multe studii arată creșterea riscului de osteoporoză, adicții diverse (alcool, droguri), precum și creșterea riscului de suicid.

Este important să rețineți că intervenția chirurgicală nu este un elixir magic pentru scăderea în greutate, iar pentru obținerea și menținerea rezultatelor dorite este nevoie de un angajament pe termen lung. Chirurgia bariatrică nu poate substitui un stil de viață sănătos, ci mai degrabă permite dietei și activității fizice să funcționeze.

SUPRARENALA

Cele mai frecvente complicații cauzate de excesul de cortizol constau în:
– hipertensiune arterială
– accident vascular cerebral
– insuficiență cardiacă
– osteoporoza cu fracturi de fragilitate,
– diabet zaharat secundar
– tromboze venoase (cheaguri de sânge în circulație)
– embolie pulmonară (cheag de sânge care blochează circulația la nivelul plămânului),
– infecții