Pagina Pacientului

În această secțiune a website-ului nostru puteți găsi răspunsuri și sfaturi corecte, fundamentate științific, oferite de specialiști ai Societății Române de Endocrinologie la întrebări legate de cele mai frecvente afecțiuni endocrine.

Dacă nu găsiți informațiile căutate vă rugăm să ne scrieți la office@sre.ro.

HIPOFIZA

Cele mai importante complicații sunt diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, sindromul de tunel carpian (amorțeala degetelor mâinii), insuficiența hipofizară (prin afectarea secreției hormonilor care controlează funcția tiroidei, glandelor suprarenale, testiculelor și ovarelor), polipi colonici, gușa, apneea în somn (lipsa de aer).

SUPRARENALA

Cele mai frecvente complicații cauzate de excesul de cortizol constau în:
– hipertensiune arterială
– accident vascular cerebral
– insuficiență cardiacă
– osteoporoza cu fracturi de fragilitate,
– diabet zaharat secundar
– tromboze venoase (cheaguri de sânge în circulaÈ›ie)
– embolie pulmonară (cheag de sânge care blochează circulaÈ›ia la nivelul plămânului),
– infecÈ›ii

În sindromul Cushing iatrogen dacă este posibil se va renunța la corticoterapie sau măcar se vor reduce dozele de Prednison. Reducerea dozelor se face întotdeauna treptat deoarece poate să apară insuficiența corticosuprarenaliană acută cu hipotensiune severă. De obicei însă nu este posibil să se întrerupă corticoterapia astfel încât se va încerca prevenirea apariției sau tratarea complicațiilor corticoterapiei. Se recomandă tratament pentru osteoporoză dacă se estimează că durata corticoterapiei va depăși 3 luni (calciu, suplimente de vitamina D și bifosfonat). În timpul corticoterapiei este bine să se administreze medicație care protejează stomacul (antiacide, inhibitori de pompă de protoni).

Cele mai frecvente complicaţii sunt:

  • Nanismul sexual cauzat de închiderea timpurie a cartilajelor de creÈ™tere de excesul de androgeni.
  • Pseudopubertatea precoce.
  • Sindromul de virilizare la sexul feminin (hipertrofie clitoridiană, hirsutism, îngroÅŸarea vocii, acnee, seboree, ovare polichistice, amenoree, infertilitate).
  • ÃŽn caz de supradozare cu dexametazona: osteoporoză.

TIROIDA

La ora actuală în boala Basedow se practică înlăturarea în totalitate a glandei tiroide (tiroidectomie totală).Cele mai importante complicații post operatorii sunt: hipocalcemia (prin afectarea glandei paratiroide) și modificarea vocii, disfonia (prin afectarea corzilor vocale). Cele care nu se ameliorează în timp, necesită tratament. În ultimii ani aceste complicații sunt foarte rare.

Este posibil ca sub tratament antitiroidian sa crească volumul gușii. Fenomenul observat nu reprezintă o complicație gravă a medicației. Acest aspect sugerează de obicei o doză prea mare de antitiroidian. Este indicat sa vă prezentați la medicul curant, care vă va reduce dozele de Thyrozol sau le va asocia cu doze mici de hormon tiroidian.

Există cazuri care prezintă asociat unul sau mai mulți noduli tiroidieni. Este important ca aceștia sa fie bine investigați. În suspiciunea de malignitate se recomandă operație