Pagina Pacientului

În această secțiune a website-ului nostru puteți găsi răspunsuri și sfaturi corecte, fundamentate științific, oferite de specialiști ai Societății Române de Endocrinologie la întrebări legate de cele mai frecvente afecțiuni endocrine.

Dacă nu găsiți informațiile căutate vă rugăm să ne scrieți la office@sre.ro.

ENDOCRINO-PEDIATRIE

Obezitatea se diagnostichează pe baza comparării indicelui de masă corporală (raportul dintre greutate și înălțimea la pătrat) al copilului cu media recomandată pentru vârstă și sex. Obezitatea se asociază inițial cu o viteză de creștere bună, însă poate determina o maturare precoce, fără atingerea înălțimii finale genetic moștenite. De asemenea, copiii cu obezitate au un risc crescut de a deveni adulți obezi și de a prezenta anumite complicații cum ar fi hipertensiune, diabet zaharat, ficat gras (steatoză hepatică) cu afectarea în final a speranței de viață.

OBEZITATE

Modificarea stilului de viață cuprinde 3 componente:

  1. Dietă – restricÈ›ie calorică (reducerea consumului energetic cu 500-750 calorii/zi sau 1000 calorii în cazul obezitatății severe), individualizată în funcÈ›ie de preferinÈ›e personale È™i culturale
  2. Activitate fizică – creÈ™tere progresivă a intensității activității fizice, având ca È›intă depășirea pragului de 150 min/săptămână de exerciÈ›iu fizic moderat-intens (3-5 È™edinÈ›e)
  3. Terapie comportamentală – automonitorizare, restructurare cognitivă (gândire pozitivă), tehnici de relaxare, controlul emoÈ›iilor, managementul stresului, sprijin social

SUPRARENALA

Evitați alimentele junk prelucrate care sunt încărcate cu carbohidrați goi și cantități mari de zahăr rafinat. Trebuie să vă măriți aportul de alimente bogate în vitamina C, cum ar fi fructele citrice și legumele. Acesti antioxidanti ajută la stimularea sistemului imunitar și permite organismului să se adapteze mai bine la stres, prevenind astfel deteriorarea ulterioară a glandelor suprarenale.Puteti creste aportul de vitamine B (din brânza brută, ouăle pășunate, crustacee și pești precum sardinele, hamsiile și somonul sălbatic din Alaska) pentru a stimula producerea anumitor hormoni și neurotransmițători care sunt în continuare epuizați atunci când aveți stres.Zincul (fructele de mare, semințele, nucile, fasolea, spanacul și ciupercile) și magneziul (Avocado, fasole neagră, banane, iaurt, semințe, nuci și spanac) sunt importante pentru sistemul imunitar.Obțineți cantități suficiente (dar moderate) de proteine, usor digerabile cum ar fi carnea de pui, fasole, curcan, nuci și semințe, mazăre, drojdie nutritivă și quinoa.