Pagina Pacientului

În această secțiune a website-ului nostru puteți găsi răspunsuri și sfaturi corecte, fundamentate științific, oferite de specialiști ai Societății Române de Endocrinologie la întrebări legate de cele mai frecvente afecțiuni endocrine.

Dacă nu găsiți informațiile căutate vă rugăm să ne scrieți la office@sre.ro.

OBEZITATE

  • Modifică stilul de viață (tratament conservator)
  • Terapie medicamentoasă
  • Chirurgie bariatrică

Trebuie să luați în considerare că, la fel ca și în cazul altor boli cronice,tratamentul obezității este de lungă durată și are la bază menținerea unui stil de viață sănătos.

În caz de eșec al mijloacelor terapeutice prezentate anterior se poate recurge la chirurgia bariatrică. Decizia intervenției chirurgicale trebuie luată de o echipă multidisciplinară, în centre cu experiență în domeniu, scopul fiind alegerea celei mai bune soluţii chirurgicale, scăderea ponderală, menţinerea unei greutăţi optime, precum și supravegherea evoluţiei pacientului pe termen lung. Stabilirea unor ținte realiste este o parte foarte importantă a procesului de evaluare. Este puțin probabil ca pacienții supuși intervenției chirurgicale să ajungă la greutatea ideală.

Candidați pentru chirurgia bariatrică sunt pacienții obezi cu IMC>40 kg/m2, sau cei cu un IMC 35-40 kg/mcu comorbidități: diabet, hipertensiune arterială,sindrom de apnee de somn,afectarea majoră a calității vieții, care nu au reușit sa scadă în greutate sau să își mențină pe termen lung greutatea corporală, în ciuda tratamentului non-chirurgical adecvat.

Contraindicațiile chirurgiei includ: absența unei perioade de tratament conservator, lipsa complianței; cauze secundare de obezitate; boli psihiatrice, depresie severă; abuzul de alcool/ dependența de droguri; risc chirurgical inacceptabil.

Asociată unui stil de viață sănătos,scăderea ponderală după chirurgie bariatrică este semnificativă și de durată. Numeroase studii demonstrează efectele benefice ale scăderii în greutate prin creșterea speranței de viață, ameliorarea sau chiar rezoluția condițiilor asociate (diabet zaharat, boli cardiovasculare, sindrom metabolic, steatoză hepatică, sindromul apneei de somn, infertilitate), precum și îmbunătățirea calității vieții.

Este esențial însă să luați în considerare și eventualele riscuri ale chirurgiei bariatrice. Unele complicații sunt comune cu cele ale oricărei intervenții chirurgicale (infecții, hemoragii, tromboză venoasă profundă, embolie pulmonară), iar altele depind de tipul de procedură folosit (alunecarea sau eroziunea inelului gastric, hernie internă în cazul operației de by-pass gastric, dilatarea stomacului restant în cazul gastrectomiei longitudinale). Pe termen lung, principalele complicații ce apar sunt deficitele proteice, vitaminice și minerale, pacientul bariatric necesitând suplimentare vitaminică timp îndelungat. De asemenea, tot mai multe studii arată creșterea riscului de osteoporoză, adicții diverse (alcool, droguri), precum și creșterea riscului de suicid.

Este important să rețineți că intervenția chirurgicală nu este un elixir magic pentru scăderea în greutate, iar pentru obținerea și menținerea rezultatelor dorite este nevoie de un angajament pe termen lung. Chirurgia bariatrică nu poate substitui un stil de viață sănătos, ci mai degrabă permite dietei și activității fizice să funcționeze.