Pagina Pacientului

În această secțiune a website-ului nostru puteți găsi răspunsuri și sfaturi corecte, fundamentate științific, oferite de specialiști ai Societății Române de Endocrinologie la întrebări legate de cele mai frecvente afecțiuni endocrine.

Dacă nu găsiți informațiile căutate vă rugăm să ne scrieți la office@sre.ro.

ENDOCRINO-PEDIATRIE

Obezitatea se diagnostichează pe baza comparării indicelui de masă corporală (raportul dintre greutate și înălțimea la pătrat) al copilului cu media recomandată pentru vârstă și sex. Obezitatea se asociază inițial cu o viteză de creștere bună, însă poate determina o maturare precoce, fără atingerea înălțimii finale genetic moștenite. De asemenea, copiii cu obezitate au un risc crescut de a deveni adulți obezi și de a prezenta anumite complicații cum ar fi hipertensiune, diabet zaharat, ficat gras (steatoză hepatică) cu afectarea în final a speranței de viață.

OBEZITATE

Obezitatea este o boală cronică recurent progresivă, multifactorială, caracterizată prin acumularea excesivă de țesut adipos, cu efecte secundare asupra sănătații individului.

Prevalența obezității s-a triplat în ultimii 40 de ani, putându-se vorbi despre o epidimie globală cu un imapact considerabil asupra sănătății (creșterea morbidității și mortalității, scăderea calității vieții). În plus, obezitatea la copil este o problemă majoră a secolului 21, copiii ajungând să sufere de boli întâlnite până acum doar la adulți (diabet zaharat de tip 2, boli cardiovasculare).

Disfuncția tiroidiană (hipotiroidismul) nu se asociază cu o creștere ponderală semnificativă, iar tot mai multe studii vin să demonteze acest mit, demonstrând contrariul: obezitatea însăși este responsabilă de modificările parametrilor funcției tiroidiene.

Obezitatea se asociază cu multiple probleme de sănătate, de la boli specifice la scăderea calității vieții, tulburări psihosociale și acces limitat la serviciile de sănătate publică.

Este recomandat doar ca adjuvant al tratamentului conservator. Candidați pentru tratamentul farmacologic sunt pacienții cu IMC>27 kg/m2 și una sau mai multe complicații ale obezității, eșec anterior al terapiei conservatoare sau recâștig al kilogramelor pierdute prin dietă și exercițiu fizic.

Agenții farmacologici aprobați în România pentru tratamentul obezității sunt Orlistatul (inhibitor al absorbției grăsimilor) și Naltrexona/Bupropion (actionează asupra acelor zone din creier care controlează aportul alimentar și plăcerea asociată consumului de alimente). Având în vedere efectele adverse ale acestor medicamente, decizia de inițiere a terapiei este luată de către medicul specialist doar atunci când beneficiile depășesc riscurile asociate. De menționat că eficacitatea lor este relativ scăzută iar tratamentul este unul de lungă durată.