Pagina Pacientului

În această secțiune a website-ului nostru puteți găsi răspunsuri și sfaturi corecte, fundamentate științific, oferite de specialiști ai Societății Române de Endocrinologie la întrebări legate de cele mai frecvente afecțiuni endocrine.

Dacă nu găsiți informațiile căutate vă rugăm să ne scrieți la office@sre.ro.

Asociată unui stil de viață sănătos,scăderea ponderală după chirurgie bariatrică este semnificativă și de durată. Numeroase studii demonstrează efectele benefice ale scăderii în greutate prin creșterea speranței de viață, ameliorarea sau chiar rezoluția condițiilor asociate (diabet zaharat, boli cardiovasculare, sindrom metabolic, steatoză hepatică, sindromul apneei de somn, infertilitate), precum și îmbunătățirea calității vieții.

Este esențial însă să luați în considerare și eventualele riscuri ale chirurgiei bariatrice. Unele complicații sunt comune cu cele ale oricărei intervenții chirurgicale (infecții, hemoragii, tromboză venoasă profundă, embolie pulmonară), iar altele depind de tipul de procedură folosit (alunecarea sau eroziunea inelului gastric, hernie internă în cazul operației de by-pass gastric, dilatarea stomacului restant în cazul gastrectomiei longitudinale). Pe termen lung, principalele complicații ce apar sunt deficitele proteice, vitaminice și minerale, pacientul bariatric necesitând suplimentare vitaminică timp îndelungat. De asemenea, tot mai multe studii arată creșterea riscului de osteoporoză, adicții diverse (alcool, droguri), precum și creșterea riscului de suicid.

Este important să rețineți că intervenția chirurgicală nu este un elixir magic pentru scăderea în greutate, iar pentru obținerea și menținerea rezultatelor dorite este nevoie de un angajament pe termen lung. Chirurgia bariatrică nu poate substitui un stil de viață sănătos, ci mai degrabă permite dietei și activității fizice să funcționeze.