Pagina Pacientului

În această secțiune a website-ului nostru puteți găsi răspunsuri și sfaturi corecte, fundamentate științific, oferite de specialiști ai Societății Române de Endocrinologie la întrebări legate de cele mai frecvente afecțiuni endocrine.

Dacă nu găsiți informațiile căutate vă rugăm să ne scrieți la office@sre.ro.

SUPRARENALA

Femeile gravide care suferă de insuficiență suprarenală primară sunt tratate cu terapia standard pe tot parcursul sarcinii. Uneori, datorită stărilor de vomă, hidrocortizonul va fi luat injectabil. În timpul nașterii, tratamentul este similar cu cel din cazul operațiilor. Doza de hidrocortizon este apoi redusă treptat până se ajunge la doza zilnică.

TIROIDA

Sarcina nu este contraindicată la femeile hipertiroidiene. Nu este bine sa rămâneți acum gravidă, boala tiroidiană fiind probabil decompensată. Ar fi indicat sa folosiți contraceptive (anticoncepționale) până la compensarea bolii. Momentul concepției va fi stabilit în colaborare cu medicul curant. Pe parcursul sarcinii se poate administra tratament medicamentos, dacă este cazul, sub strictă  monitorizare  endocrinologică. Evoluția sarcinii va fi și ea urmărită de obstetrician.

Este recomandabil ca înainte  sarcinii sa faceți o ecografie tiroidiană și următoarele determinări ; TSH, FT4 si anticorpi antitiroperoxidazici (anti TPO).

În sarcină crește necesarul de hormoni tiroidieni. În primele 3 luni ale sarcinii, tiroida fătului nu secreta hormoni tiroidieni, acesta fiind dependent de hormonii oferiți de mamă. Este necesară creșterea cantității de Eutirox în relație cu valorile TSH și FT4 din sarcină (în general cu 30 %).

În sarcină, determinările hormonale se fac astfel: la câte 4 săptămâni (I trimestru) si la 6-8 săptămâni (II,III trimestru). După naștere, la 6-8 săptămâni, se va repeta determinarea de TSH și FT4.