Pagina Pacientului

În această secțiune a website-ului nostru puteți găsi răspunsuri și sfaturi corecte, fundamentate științific, oferite de specialiști ai Societății Române de Endocrinologie la întrebări legate de cele mai frecvente afecțiuni endocrine.

Dacă nu găsiți informațiile căutate vă rugăm să ne scrieți la office@sre.ro.

TIROIDA

Tiroidectomia totală îndepărtează în întregime glanda tiroidă și pacientul nu mai deține nici o sursă endogenă de hormoni tiroidieni. Se recomandă tratament cu levotiroxină (Euthyrox) toată viața. Preparatul se ia pe cale orală în doze progresiv crescânde. Dozele sunt stabilite de endocrinolog. Periodic se dozează hormonul TSH pentru a se vedea dacă dozele prescrise sunt adecvate.

În sarcină, determinările hormonale se fac astfel: la câte 4 săptămâni (I trimestru) si la 6-8 săptămâni (II,III trimestru). După naștere, la 6-8 săptămâni, se va repeta determinarea de TSH și FT4.

Tratamentul cu hormoni tiroidieni poate determina uneori: palpitații, transpirații, scădere în greutate, insomnii, nervozitate, ș.a. Efectele secundare sunt mai intense la anumite categorii de bolnavi (vârstnici, cardiaci). Aceste simptome apar deobicei când dozele administrate sunt prea mari.

Tratamentul cu Euthyrox are efecte benefice asupra colesterolului, scăzându-i valorile. După instituirea tratamentului cu Euthyrox, la 6-8 săptămâni este bine să vă determinați pe lângă TSH și colesterolul. Dacă valorile acestuia din urmă se mențin mari, medicul curant vă va asocia un tratament adecvat.