Pagina Pacientului

În această secțiune a website-ului nostru puteți găsi răspunsuri și sfaturi corecte, fundamentate științific, oferite de specialiști ai Societății Române de Endocrinologie la întrebări legate de cele mai frecvente afecțiuni endocrine.

Dacă nu găsiți informațiile căutate vă rugăm să ne scrieți la office@sre.ro.

SUPRARENALA

Cea mai gravă complicație a bolii Addison este criza addisoniană. În timpul unei crize suprarenale, scăderea tensiunii arteriale, hipoglicemia și nivelul crescut de potasiu din sânge pot fi fatale. În aceste cazuri este necesară administrarea intravenos de hidrocortizon, sare și glucoză. De obicei, starea pacientului se îmbunătățește rapid. La ieșirea din criză, doza de hidrocortizon este micșorată treptat până se ajunge la doza necesară zilnic.

Femeile gravide care suferă de insuficiență suprarenală primară sunt tratate cu terapia standard pe tot parcursul sarcinii. Uneori, datorită stărilor de vomă, hidrocortizonul va fi luat injectabil. În timpul nașterii, tratamentul este similar cu cel din cazul operațiilor. Doza de hidrocortizon este apoi redusă treptat până se ajunge la doza zilnică.

Nu se fac restrictii de sare în dietă. Creșteți consumul de sodiu. Organismul are nevoie de o anumită cantitate de sare pentru ca rinichii să funcționeze normal. În cazul bolii Addison organismul pierde multă sare. În plus, nu ignorați poftele de sare, deoarece acest lucru poate fi un semn pe care trebuie să-l urmăriți. Dacă transpirați prea mult, adăugați mai multă sare la produsele alimentare și beți mai multe lichide, în special apă.

Pe cât posibil, evitaÈ›i stimulentele È™i zahărul È™i carbohidraÈ›ii rafinaÈ›i. Oboseala este unul dintre simptomele comune ale bolii Addison, dar niciodată, în niciun caz, nu ajungeti la stimulente cum ar fi sporturi sau băuturi energizante, sifon sau cafea pentru a “stimula” energia.

Evitați alimentele junk prelucrate care sunt încărcate cu carbohidrați goi și cantități mari de zahăr rafinat. Trebuie să vă măriți aportul de alimente bogate în vitamina C, cum ar fi fructele citrice și legumele. Acesti antioxidanti ajută la stimularea sistemului imunitar și permite organismului să se adapteze mai bine la stres, prevenind astfel deteriorarea ulterioară a glandelor suprarenale.Puteti creste aportul de vitamine B (din brânza brută, ouăle pășunate, crustacee și pești precum sardinele, hamsiile și somonul sălbatic din Alaska) pentru a stimula producerea anumitor hormoni și neurotransmițători care sunt în continuare epuizați atunci când aveți stres.Zincul (fructele de mare, semințele, nucile, fasolea, spanacul și ciupercile) și magneziul (Avocado, fasole neagră, banane, iaurt, semințe, nuci și spanac) sunt importante pentru sistemul imunitar.Obțineți cantități suficiente (dar moderate) de proteine, usor digerabile cum ar fi carnea de pui, fasole, curcan, nuci și semințe, mazăre, drojdie nutritivă și quinoa.

Acest test implică măsurarea nivelului cortizolului din sânge înainte și după injectarea de ACTH sintetic. ACTH semnaleaza glandele suprarenale pentru a produce cortizol. Dacă glandele suprarenale sunt deteriorate, testul de stimulare cu ACTH arată că producția de cortizol ca răspuns la ACTH sintetic este limitată sau inexistentă. Testul este absolut necesar pentru stabilirea capacitatii functionale a suprarenaleor si a stabili cauza. Insuficienta adrenergica este indicata de nivele scazute de cortizol in urma injectarii ACTH.