Pagina Pacientului

În această secțiune a website-ului nostru puteți găsi răspunsuri și sfaturi corecte, fundamentate științific, oferite de specialiști ai Societății Române de Endocrinologie la întrebări legate de cele mai frecvente afecțiuni endocrine.

Dacă nu găsiți informațiile căutate vă rugăm să ne scrieți la office@sre.ro.

TIROIDA

Este foarte bine. În tiroidita cronică se recomandă tratament medicamentos cu Euthyrox când există hipotiroidie sau în anumite condiții particulare (sarcina). Pentru diagnosticarea cât mai precoce a hipotiroidiei sunt necesare determinări periodice de TSH (la 6 luni sau anual).

Este recomandabil ca înainte  sarcinii sa faceți o ecografie tiroidiană și următoarele determinări ; TSH, FT4 si anticorpi antitiroperoxidazici (anti TPO).

Tiroidita Hashimoto este o afecțiune foarte frecventă la femei, mai ales după vârsta de 50 de ani. Boala nu este gravă, nu pune în pericol viața pacientului și poate fi bine controlată medicamentos. La marea majoritate a cazurilor nu se vindecă, persistând toată viața.

În sarcină crește necesarul de hormoni tiroidieni. În primele 3 luni ale sarcinii, tiroida fătului nu secreta hormoni tiroidieni, acesta fiind dependent de hormonii oferiți de mamă. Este necesară creșterea cantității de Eutirox în relație cu valorile TSH și FT4 din sarcină (în general cu 30 %).

Tratamentul cu Eutirox presupune respectarea anumitor condiții: preparatul se ia dimineața, fără alte medicamente, la aceeași oră, cu apă obișnuită. Se mănâncă după minimum 30 minute. Restul de medicamente trebuie luate după micul dejun, Probabil ca medicația asociata (mai ales calciul) împiedică absorbția hormonului tiroidian.   

O gușă voluminoasă produce simptomele de care va plângeți D-voastră. La aceste  cazuri  se recomandă tiroidectomia totală. Operația nu este riscantă, iar postoperator trebuie sa luați în continuare tratament cu Eutirox.