Pagina Pacientului

În această secțiune a website-ului nostru puteți găsi răspunsuri și sfaturi corecte, fundamentate științific, oferite de specialiști ai Societății Române de Endocrinologie la întrebări legate de cele mai frecvente afecțiuni endocrine.

Dacă nu găsiți informațiile căutate vă rugăm să ne scrieți la office@sre.ro.

TIROIDA

Printre cele mai frecvente complicații ale bolii Basedow se citează: cele cardio-vasculare (mai ales tulburări de ritm, cum ar fi fibrilația atrială), osteoporoza și diverse tulburări nervoase.  Dacă sunteți fumătoare riscați sa dezvoltați exoftalmie. Nu este exclusă asocierea în timp a  altor boli autoimune  (vitiligo, poliartrită reumatoidă, lupus eritematos, anemie pernicioasă, ș.a.).    

Sarcina nu este contraindicată la femeile hipertiroidiene. Nu este bine sa rămâneți acum gravidă, boala tiroidiană fiind probabil decompensată. Ar fi indicat sa folosiți contraceptive (anticoncepționale) până la compensarea bolii. Momentul concepției va fi stabilit în colaborare cu medicul curant. Pe parcursul sarcinii se poate administra tratament medicamentos, dacă este cazul, sub strictă  monitorizare  endocrinologică. Evoluția sarcinii va fi și ea urmărită de obstetrician.

Exoftalmia  va fi urmărită în dinamică de endocrinolog în colaborare cu oftalmologul. Uneori sunt necesare investigații oftalmologice specifice. Teoretic, exoftalmia poate evolua către complicații severe, care pot conduce chiar la pierderea vederii. Pentru a împiedica agravarea exoftalmiei trebuie: să renunțați total la fumat, să respectați indicațiile igieno-dietetice primite, să evitați eforturile fizice și  stres-urile psiho-emoționale, sa reduceți  activitatea la computer și  vizionarea televizorului și să respectați   tratamentului medicamentos prescris. Sunt utile și următoarele: dormitul cu pernă înaltă, uzul de picături sau geluri locale. Compensarea hipertiroidiei ameliorează exoftalmia. Trebuie să va prezentați la control periodic conform programării.

În boala Basedow este contraindicată cura helio-marină, deci evitați litoralul. Este indicat să vă petreceți concediul la munte (altitudine medie); stațiuni recomandate : Vatra Dornei, Borsec, Stâna de Vale.

Tag: Basedow

Este posibil ca sub tratament antitiroidian sa crească volumul gușii. Fenomenul observat nu reprezintă o complicație gravă a medicației. Acest aspect sugerează de obicei o doză prea mare de antitiroidian. Este indicat sa vă prezentați la medicul curant, care vă va reduce dozele de Thyrozol sau le va asocia cu doze mici de hormon tiroidian.

Există cazuri care prezintă asociat unul sau mai mulți noduli tiroidieni. Este important ca aceștia sa fie bine investigați. În suspiciunea de malignitate se recomandă operație

Tiroidectomia totală îndepărtează în întregime glanda tiroidă și pacientul nu mai deține nici o sursă endogenă de hormoni tiroidieni. Se recomandă tratament cu levotiroxină (Euthyrox) toată viața. Preparatul se ia pe cale orală în doze progresiv crescânde. Dozele sunt stabilite de endocrinolog. Periodic se dozează hormonul TSH pentru a se vedea dacă dozele prescrise sunt adecvate.