Pagina Pacientului

În această secțiune a website-ului nostru puteți găsi răspunsuri și sfaturi corecte, fundamentate științific, oferite de specialiști ai Societății Române de Endocrinologie la întrebări legate de cele mai frecvente afecțiuni endocrine.

Dacă nu găsiți informațiile căutate vă rugăm să ne scrieți la office@sre.ro.

OBEZITATE

Obezitatea este urmarea unui dezechilibru energetic. Dacă aportul caloric depășește consumul de energie, rezultatul este creșterea masei adipoase (atât viscerală cât și subcutanată).Creșterea în greutate este inevitabilă atunci când organismul primește mai multe calorii decât poate consuma prin activitățile fizice zilnice.

Au fost identificați 3 factori principali ce contribuie la pozitivarea balanței energetice:

  1. Comportamentali – obiceiuri alimentare (diete hipercalorice, bogate în grăsimi și sărace în nutrienți, consum de sucuri îndulcite cu zahăr, dimensiunea crescută a porțiilor) și activitate fizică (sedentarismul)
  2. De mediu – joacă un rol cheie în determinarea obiceiurilor și stilului de viață. Dintre aceștia: alimentele disponibile și factorii care afectează alegerea unor anumite alimente precum educația, venitul, campaniile de publicitate
  3. Genetici – cresc susceptibilitatea la apariția obezității, însă sunt necesari și factori externi

În cazuri rare, obezitatea poate apărea ca o consecință a unor boli precum sindromul Prader-Willi, Laurence-Moon-Biedl, sindromul Cushing.

Când o persoană începe să slăbească organismul răspunde prin mecanisme adaptative care se opun scăderii în greutate: creșterea nivelului de hormoni ce stimulează aportul alimentar, scăderea celor ce inhibă apetitul, scăderea consumului energetic în condiții de repaus, răspunsul adaptativ al muschilor scheletici ce necesită mai puține calorii pentru același grad de efort. În plus, aderența la modificarea stilului de viață scade pe măsură ce scăderea ponderală nu mai este o noutate. Majoritatea intervențiilor eșuează prin lipsa consecvenței și urmăririi atente.

Modificarea stilului de viață cuprinde 3 componente:

  1. Dietă – restricție calorică (reducerea consumului energetic cu 500-750 calorii/zi sau 1000 calorii în cazul obezitatății severe), individualizată în funcție de preferințe personale și culturale
  2. Activitate fizică – creștere progresivă a intensității activității fizice, având ca țintă depășirea pragului de 150 min/săptămână de exercițiu fizic moderat-intens (3-5 ședințe)
  3. Terapie comportamentală – automonitorizare, restructurare cognitivă (gândire pozitivă), tehnici de relaxare, controlul emoțiilor, managementul stresului, sprijin social