Pagina Pacientului
În această secțiune a website-ului nostru puteți găsi răspunsuri și sfaturi corecte, fundamentate științific, oferite de specialiști ai Societății Române de Endocrinologie la întrebări legate de cele mai frecvente afecțiuni endocrine.
Dacă nu găsiți informațiile căutate vă rugăm să ne scrieți la office@sre.ro.
ENDOCRINO-PEDIATRIE
Tratamentul hipotiroidiei congenitale este obligatoriu. Există variante care sunt tranzitorii, recomandându-se la vârsta de 2 ani o reevaluare. Dacă tratamentul este inițiat cât mai repede după naștere și menținut în doze adecvate, cu control hormonal bun, riscurile nu sunt diferite de copii născuți fără această boală. Consecințele hipotiroidiei congenitale netratate corect pot fi un anumit grad de retard în dezvoltarea neuro-psiho-motorie, o statură mai mică în comparație cu media pentru vârstă și sex. De aceea tratamentul trebuie luat corect, cu doze potrivite în funcție de greutate sau/și vârstă și este necesar un control periodic
indicat de medicul endocrinolog.
OBEZITATE
Disfuncția tiroidiană (hipotiroidismul) nu se asociază cu o creștere ponderală semnificativă, iar tot mai multe studii vin să demonteze acest mit, demonstrând contrariul: obezitatea însăși este responsabilă de modificările parametrilor funcției tiroidiene.
TIROIDA
Este foarte bine. În tiroidita cronică se recomandă tratament medicamentos cu Euthyrox când există hipotiroidie sau în anumite condiții particulare (sarcina). Pentru diagnosticarea cât mai precoce a hipotiroidiei sunt necesare determinări periodice de TSH (la 6 luni sau anual).