Pagina Pacientului

În această secțiune a website-ului nostru puteți găsi răspunsuri și sfaturi corecte, fundamentate științific, oferite de specialiști ai Societății Române de Endocrinologie la întrebări legate de cele mai frecvente afecțiuni endocrine.

Dacă nu găsiți informațiile căutate vă rugăm să ne scrieți la office@sre.ro.

OBEZITATE

Obezitatea este urmarea unui dezechilibru energetic. Dacă aportul caloric depășește consumul de energie, rezultatul este creșterea masei adipoase (atât viscerală cât și subcutanată).Creșterea în greutate este inevitabilă atunci când organismul primește mai multe calorii decât poate consuma prin activitățile fizice zilnice.

Au fost identificați 3 factori principali ce contribuie la pozitivarea balanței energetice:

  1. Comportamentali – obiceiuri alimentare (diete hipercalorice, bogate în grăsimi și sărace în nutrienți, consum de sucuri îndulcite cu zahăr, dimensiunea crescută a porțiilor) și activitate fizică (sedentarismul)
  2. De mediu – joacă un rol cheie în determinarea obiceiurilor și stilului de viață. Dintre aceștia: alimentele disponibile și factorii care afectează alegerea unor anumite alimente precum educația, venitul, campaniile de publicitate
  3. Genetici – cresc susceptibilitatea la apariția obezității, însă sunt necesari și factori externi

În cazuri rare, obezitatea poate apărea ca o consecință a unor boli precum sindromul Prader-Willi, Laurence-Moon-Biedl, sindromul Cushing.

SUPRARENALA

Nu se fac restrictii de sare în dietă. Creșteți consumul de sodiu. Organismul are nevoie de o anumită cantitate de sare pentru ca rinichii să funcționeze normal. În cazul bolii Addison organismul pierde multă sare. În plus, nu ignorați poftele de sare, deoarece acest lucru poate fi un semn pe care trebuie să-l urmăriți. Dacă transpirați prea mult, adăugați mai multă sare la produsele alimentare și beți mai multe lichide, în special apă.

Pe cât posibil, evitaÈ›i stimulentele È™i zahărul È™i carbohidraÈ›ii rafinaÈ›i. Oboseala este unul dintre simptomele comune ale bolii Addison, dar niciodată, în niciun caz, nu ajungeti la stimulente cum ar fi sporturi sau băuturi energizante, sifon sau cafea pentru a “stimula” energia.