Pagina Pacientului

În această secțiune a website-ului nostru puteți găsi răspunsuri și sfaturi corecte, fundamentate științific, oferite de specialiști ai Societății Române de Endocrinologie la întrebări legate de cele mai frecvente afecțiuni endocrine.

Dacă nu găsiți informațiile căutate vă rugăm să ne scrieți la office@sre.ro.

TIROIDA

Boala Basedow se poate trata: medicamentos, operator (tiroidectomie) sau cu iod radioactiv. Fiecare metodă terapeutică are indicații si contraindicații. În general, la majoritatea cazurilor, se începe cu tratament medicamentos, care se administrează 1- 2 ani. Dacă răspunsul terapeutic este nesatisfăcător, bolnavul este orientat către o altă formă de terapie. Indicațiile tiroidectomiei sunt reprezentate de: guși mari, care induc compresiune (apăsare) pe structurile învecinate, asociere de noduli tiroidieni, lipsa de răspuns la tratamentul medicamentos efectuat corect, efecte nedorite ale antitiroidienelor, ș.a.

Tiroidectomia totală îndepărtează în întregime glanda tiroidă și pacientul nu mai deține nici o sursă endogenă de hormoni tiroidieni. Se recomandă tratament cu levotiroxină (Euthyrox) toată viața. Preparatul se ia pe cale orală în doze progresiv crescânde. Dozele sunt stabilite de endocrinolog. Periodic se dozează hormonul TSH pentru a se vedea dacă dozele prescrise sunt adecvate.