Pagina Pacientului

În această secțiune a website-ului nostru puteți găsi răspunsuri și sfaturi corecte, fundamentate științific, oferite de specialiști ai Societății Române de Endocrinologie la întrebări legate de cele mai frecvente afecțiuni endocrine.

Dacă nu găsiți informațiile căutate vă rugăm să ne scrieți la office@sre.ro.

ENDOCRINO-PEDIATRIE

Înainte de a consulta un endocrinolog, copilul necesită o evaluare auxologică – înălțime, greutate, indice de masă corporală, viteză de creștere. Puteți să evaluați statura copilului dumneavoastră utilizând site-ul nostru la rubrica de evaluare auxologica care va fi în curând disponibilă. Statura mică poate avea o multitudine de cauze, cele endocrine reprezentând doar un procent mic. De aceea, medicul pediatru poate fi consultat înainte pentru un set de analize de rutină.

Tratamentul cu hormon de creștere se administrează atât pentru copiii și adulții care nu secretă acest hormon (au deficit), cât și pentru alte situații care asociază creștere inadecvată: copiii cu greutate sau/și lungime mică la naștere (se raportează la vârsta sarcinii), anumite sindroame genetice, copii cu insuficiență renală, sau copii cu statură mică fără o cauză identificabilă, aflați mult înafara mediei pentru vârstă și
sex. Medicul curant recomandă acest tratament cu respectarea protocoalelor naționale de diagnostic și tratament cu hormon de creștere.

Întârzierea constituțională de creștere nu necesită tratament, fiind doar o variantă a normalului, fără a afecta neapărat talia finală adultă. Copiii nu cresc în același ritm. De aceea fiecare copil necesită evaluări seriate ale parametrilor auxologici – înălțime, greutate, indice de masă corporală, viteză de creștere. Se poate recomanda o cură scurtă de tratament cu androgeni (hormoni masculini) care pot ajuta la declanșarea
pubertății.

Exista anumite sindroame genetice ce se asociază cu afectare cardiacă și tulburări endocrine. Cel mai frecvent este sindromul Turner, care asociază statură mică, dismorfism facial și se poate asocia cu valvulopatie aortică (aorta fiind cel mai mare vas de sânge din corp).