Pagina Pacientului
În această secțiune a website-ului nostru puteți găsi răspunsuri și sfaturi corecte, fundamentate științific, oferite de specialiști ai Societății Române de Endocrinologie la întrebări legate de cele mai frecvente afecțiuni endocrine.
Dacă nu găsiți informațiile căutate vă rugăm să ne scrieți la office@sre.ro.
ENDOCRINO-PEDIATRIE
Tratamentul cu hormon de creștere se administrează atât pentru copiii și adulții care nu secretă acest hormon (au deficit), cât și pentru alte situații care asociază creștere inadecvată: copiii cu greutate sau/și lungime mică la naștere (se raportează la vârsta sarcinii), anumite sindroame genetice, copii cu insuficiență renală, sau copii cu statură mică fără o cauză identificabilă, aflați mult înafara mediei pentru vârstă și
sex. Medicul curant recomandă acest tratament cu respectarea protocoalelor naționale de diagnostic și tratament cu hormon de creștere.
Momentan singurele preparate de hormon de creștere disponibile sunt cele sub formă de injecții subcutanate zilnice.
HIPOFIZA
Acromegalia este o boală endocrină datorată producției excesive de hormon de creștere după finalizarea pubertății și închiderea cartilajelor de creștere. Excesul de hormon de creștere apărut în copilărie duce la apariția gigantismului, caracterizat prin creșterea exagerată a oaselor lungi. Cea mai frecventă cauza este prezența unei tumori la nivelul glandei hipofize, situata la baza creierului.
Pacientul cu simptomele menționate anterior trebuie să se adreseze specialistului endocrinolog.
Se vor recolta probe de sânge din care se determină hormonul de creștere și o proteină numită IGF1.  Valorile lor crescute permit stabilirea diagnosticului de acromegalie. În acest caz se efectuează un examen RMN al hipofizei.