Testarea genetica a feocromocitoamelor si/sau paraganglioamelor cu determinism genetic la momentul diagnosticul schimba in bine evolutia clinica. Intr-un articol aparut in ultimul numar din Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism sunt prezentate 221 de cazuri cu mutatii SDH si VHL la care statusul genetic a fost cunoscut la diagnostic sau pe parcursul urmaririi. Incarcarea metastatica a putut fi redusa la pacientii cu status genetic cunoscut ceea ce s-a tradus intr-o supravietuire mai buna.
J Clin Endocrinol Metab 2019, publica on-line 29 ianuarie

Pacientii cu hiperplazie benigna de prostata au un risc crescut de fractura vertebrala si de sold. Un studiu de registru publicat in Osteoporosis international a urmarit 48114 pacienti cu hiperplazie benigna de prostata pana la aparitia unei fracturi sau deces. Riscul de fractura vertebrala a fost crescut de aproximativ 3 ori iar cel de fractura de col femural de 1.5 ori. Interesant, riscul de fractura de pumn nu a fost modificat.
Osteoporosis Int 2019, publicat on-line 31 ianuarie

Sarcina amelioreaza evolutia acromegaliei. Un raport pe 17 cazuri de sarcina la femei cu acromegalie publicat in European Journal of Endocrinology a aratat normalizarea IGF-1 la 9 din 12 paciente. Nu s-au raportat efecte adverse la nou-nascuti. Interesant, nu s-au inregistrat cazuri de diabet zaharat gestational.
Eur J Endocrinol 2019, publicat on-line 08 ianuarie