Pagina Pacientului

În această secțiune a website-ului nostru puteți găsi răspunsuri și sfaturi corecte, fundamentate științific, oferite de specialiști ai Societății Române de Endocrinologie la întrebări legate de cele mai frecvente afecțiuni endocrine.

Dacă nu găsiți informațiile căutate vă rugăm să ne scrieți la office@sre.ro.

HIPOFIZA

La începutul bolii apar stări de oboseală, dureri articulare, dureri de cap (cefalee), tulburări ale somnului cu sforăit excesiv. Nu se modifică înălțimea pacientului dar apare creșterea în dimensiuni a oaselor feței (oasele nasului, frunții, bărbiei), mâinilor și picioarelor. Degetele devin mai groase, pacienții sunt nevoiți să își schimbe numărul la pantofi, inelele, verigheta, etc. Tegumentele sunt mai groase, pacienții transpiră mai mult decât de obicei. Urechile, limba, buzele cresc în dimensiuni, vocea devine mai îngroșată. Pot apărea tulburări de vedere, dereglări ale ciclului menstrual la femeie și tulburări de erecție la bărbați.

SUPRARENALA

Semnele și simptomele feochromocitoamelor includ adesea: tensiune arterială crescută, transpirații, durere de cap, bătăi rapide ale inimii (tahicardie), tremor, paloare, dispnee. Semnele și simptomele mai puțin frecvente pot include: anxietate, constipație, pierdere în greutate. Factorii declanșatori ai crizei sunt deobicei efortul fizic, anxietatea sau stresul, schimbări în poziția corpului, anestezie, alimentele bogate în tiramină, o substanță care afectează tensiunea arterială, pot declanșa o vrajă. Tiramina este frecventă în alimentele care sunt fermentate, îmbătrânite, murate (unele brânzeturi, unele soiuri de bere și vinuri, ciocolată, carne uscată sau afumată. Anumite medicamente care pot declanșa crize simptomatice: Inhibitorii inhibitorilor de monoaminooxidază (MAOI), cum ar fi fenelzina (Nardil), tranilcipromina (Parnate) și izocarboxazidul (Marplan) Stimulante, cum ar fi amfetamina sau cocaina.