Un receptor nefunctional pentru prolactina se asociaza cu lipsa lactatiei, fara a afecta fertilitatea. Intr-un articol aparut in ultimul numar din New England Journal of Medicine este descris cazul unei femei cu hiperprolactinemie si lipsa completa a lactatiei la 2 sarcini la care analiza genetica a pus in evidenta o mutatie inactivatoare a receptorului de prolactina. Cei doi parinti, heterozigoti pentru mutatia inactivatoare, nu au semne clinice.
N Engl J Med 2018, 379: 2230

Frecventa afectiunilor autoimune la pacientii cu diabet zaharat tip 1 este ridicata. O meta-analiza publicata on-line in European Journal of Endocrinology cuantifica aceasta asociere cunoscuta de mult timp. Hipotiroidismul, hipertiroidismul si insuficienta suprarenala sunt prezente la 9.8%, 1.3% si respectiv 0.2% din pacientii cu diabet zaharat de tip 1.
Eur J Endocrinol 2018, publicat on-line 1 decembrie

Asocierea dintre tratamentul cu levothyroxina si bolile cardiovasculare este din nou dovedita. Un studiu efectuat pe toata populatia daneza cu insuficienta cardiaca si publicat in Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism a aratat o frecventa mai mare a decesului de orice cauza, a decesului cardiovascular si a evenimentelor cardiovasculare majore la cei tratati cu levothyroxina. Ca si celelalte studii de acest gen cauzalitatea nu a fost dovedita.
J Clin Endocrinol Metab 2018, publicat on-line 4 decembrie