Tratamentul cu vitamina D nu previne cancerul sau bolile cardiovasculare. Intr-un articol aparut on-line in New England Journal of Medicine, tratamentul cu doza mare de vitamina D (2000 UI/zi), asociat sau nu cu acizi grasi omega-3 nu a avut niciun efect in ceea ce priveste cele doua obiective principale ale studiului: orice tip de cancer si evenimentele cardiovasculare. Numarul mare de subiecti (25 871) a permis si o analiza pe subgrupuri (tipuri de cancer, tipuri de evenimente cardiovasculare sau deces) dar nici aici nu s-a observat nicio diferenta statistica intre grupuri.
N Engl J Med 2018, publicat on-line 10 noiembrie

Tratamentul cu statine pare sa imbunatateasca microarhitectura osului cortical. Intr-un studiu pe 3 028 femei publicat in Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism autorii au masurat prin HR-pQCT porozitatea corticala, densitatea minerala osoasa si suprafata corticala si au observat o imbunatatire a acestor parametrii la cele tratate cu statine. Rezultatele au ramas semnificative statistic si dupa ajustarea pentru greutate, varsta, comorbiditati si restul medicatiei. Nu s-au prezentat date despre fracturi.
J Clin Endocrinol Metab 2018, publicat on-line 13 noiembrie

Tiroidita care apare in urma tratamentului cu inhibitori de checkpoint debuteaza printr-o usoara hipertiroidie urmata rapid de hipotiroidism permanent. Intr-un studiu efectuat la M.D. Anderson si publicat in Thyroid au fost urmariti 43 de pacienti cu functiei tiroidiana normala care au dezvoltat tiroidita pe parcursul tratamentului. Hipotiroidismul este permanent si apare mai rapid in cazul tratamentelor combinate.
Thyroid 2018, publicat on-line 18 septembrie