Stimate profesionist din domeniul sănătății,

De comun acord cu Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România, compania HRA Pharma Rare Diseases dorește să vă informeze cu privire la următoarele:

Rezumat

·        Tratamentul cu medicamentul Ketoconazole HRA trebuie iniţiat şi supravegheat de medici cu experienţă în endocrinologie, care dispun de echipamentele adecvate pentru monitorizarea răspunsurilor biochimice, deoarece doza trebuie ajustată în funcţie de nevoia terapeutică a pacientului, pe baza normalizării nivelurilor de cortizol.

·        Ketoconazole HRA este contraindicat la pacienții cu boli hepatice acute sau cronice și/sau dacă valorile serice ale enzimelor hepatice anterioare tratamentului sunt de peste 2 ori limita superioară a valorilor normale.

·        Pentru a reduce la minimum riscul de afecțiuni hepatice severe, monitorizarea testelor funcției hepatice este obligatorie pentru toți pacienții cărora li se administrează Ketoconazole HRA, înainte de inițierea tratamentului și ulterior periodic, conform recomandărilor din Rezumatul caracteristicilor produsului (RCP):

Înainte de a începe tratamentul, este obligatoriu:

1.     să se măsoare nivelurile enzimelor hepatice (ASAT, ALAT, gamma GT şi fosfatază alcalină) şi bilirubinei; din cauza hepatotoxicităţii cunoscute a ketoconazolului, tratamentul nu trebuie iniţiat la pacienţi cu niveluri ale enzimelor hepatice de peste 2 ori limita superioară a valorilor normale

2.     să se informeze pacienţii asupra riscului de hepatotoxicitate, incluzând necesitatea întreruperii tratamentului şi contactării imediate a medicului acestora dacă nu se simt bine sau în cazul unor simptome precum anorexie, greaţă, vărsături, oboseală, icter, dureri abdominale sau urină închisă la culoare. Dacă apar astfel de simptome, tratamentul trebuie întrerupt imediat şi trebuie efectuate teste ale funcţiei hepatice.

În timpul tratamentului:

–     trebuie să se desfăşoare o urmărire clinică atentă

–     măsurarea nivelurilor enzimelor hepatice (ASAT, ALAT, gamma GT şi fosfatază alcalină) şi bilirubinei trebuie efectuată la intervale frecvente:

o   săptămânal timp de o lună după iniţierea tratamentului

o   apoi lunar timp de 6 luni

o   săptămânal pe parcursul unei luni ori de câte ori este crescută doza.

În cazul unei creşteri a nivelurilor enzimelor hepatice mai mici de 3 ori limita superioară a valorilor normale, testele funcţionale hepatice trebuie monitorizate mai frecvent, iar doza zilnică trebuie redusă cu cel puţin 200 mg.

În cazul unei creşteri a nivelurilor enzimelor hepatice egale cu sau mai mari de 3 ori limita superioară a valorilor normale, tratamentul cu ketoconazol trebuie oprit imediat şi nu trebuie reluat din cauza riscului de hepatotoxicitate gravă.

Administrarea Ketoconazole HRA trebuie întreruptă fără întârziere în cazul apariției simptomelor clinice de hepatită.

În cazul tratamentului pe termen lung (mai mult de 6 luni):

Deşi hepatotoxicitatea este observată, de obicei, la iniţierea tratamentului şi în primele şase luni de tratament, monitorizarea enzimelor hepatice trebuie efectuată în baza unor criterii medicale. Ca măsură de precauţie, în cazul unei creşteri a dozei după primele şase luni de tratament, monitorizarea enzimelor hepatice trebuie repetată săptămânal timp de o lună.

Informaţii suplimentare referitoare la problema de siguranţă

Ketoconazole HRA este indicat pentru tratamentul sindromului Cushing endogen la adulți și adolescenți cu vârsta peste 12 ani. Doza recomandată la iniţierea tratamentului în cazul adulţilor şi adolescenţilor este de 400-600 mg/zi, administrată pe cale orală în două sau trei prize, iar această doză poate fi crescută rapid la 800-1200 mg/zi în două sau trei prize.

Ketoconazol sub formă de comprimate cu administrare orală cu indicație antifungică a făcut obiectul unei proceduri de arbitraj în Europa, ca urmare a îngrijorărilor de sănătate publică legate de riscul de hepatotoxicitate. În 2013, autorizațiile de punere pe piață ale medicamentelor care conțin ketoconazol cu administrare orală, pentru indicația antifungică, au fost suspendate.

Apel la raportarea de reacţii adverse

Este important să raportaţi orice reacție adversă suspectată, asociată cu administrarea medicamentului Ketoconazole HRA, către Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România, în conformitate cu sistemul naţional de raportare spontană, utilizând sistemul electronic de raportare/formularul de raportare disponibil pe pagina web a Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (www.anm.ro), la secţiunea Medicamente de uz uman/Raportează o reacţie  adversă.

Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România

Str. Aviator Sănătescu nr. 48, sector 1

București 011478-RO

Tel: +4 021 317 11 10

Fax: +4 021 316 34 97

e-mail: adr@anm.ro    

website: www.anm.ro  

Raportare online la adresa: https://adr.anm.ro/

▼Acest medicament face obiectul unei monitorizări suplimentare. Acest lucru va permite identificarea rapidă de noi informații referitoare la siguranță. Profesioniștii din domeniul sănătății sunt rugați să raporteze orice reacții adverse suspectate.

Totodată, reacțiile adverse suspectate se pot raporta și către reprezentanța locală a deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă (DAPP) la următoarele date de contact:

Departamentul de farmacovigilență al companiei HRA Pharma Rare Diseases, prin e-mail la adresa HRA-pharmacovigilance@perrigo.com.

Coordonatele de contact ale reprezentanţei locale a deţinătorului autorizaţiei de punere pe piaţă

În cazul în care aveți orice întrebări legate de medicamentul Ketoconazole HRA 200 mg comprimate, puteți contacta Departamentul medical al HRA Pharma Rare Diseases, prin e-mail la adresa medinfo-rd@hra-pharma.com.