Majoritatea copiilor care devin obezi pana la varsta de 6 ani raman obezi la maturitate. Un studiu publicat in ultimul numar din New England Journal of Medicine, pe un numar de 51 505 copii, a aratat ca majoritatea adolescentilor obezi au avut o accelerare a cresterii indicelui de masa corporala intre 2 si 6 ani. Interesant, copiii cu greutate mare la nastere au un risc mai mare de a deveni obezi in adolescenta decat cei cu greutate normala.
N Engl J Med, 2018; 379: 1303

Zoledronatul, 5 mg la 18 luni, previne fracturile vertebrale si non-vertebrale de fragilitate la pacientele cu osteopenie. Un studiu prospectiv aparut in New England Journal of Medicine a demonstrat valoarea acidului zoledronic la pacientele cu varsta peste 65 de ani cu osteopenie (scor T intre -1.0 si -2.5 DS) pe fracturile vertebrale, simptomatice sau morfometrice, si pe fractuile non-vertebrale de fragilitate. Tratamentul nu a redus riscul de fractura de col femural.
N Engl J Med, 2018, 1 octombrie 2018

Nodulii tiroidieni mari nu au rate de malignitate si de rezultate fals-negative mai mari ca nodulii mici. O meta-analiza publicata recent in Thyroid a aratat ca nodulii tiroidieni cu dimensiuni peste 3 sau 4 cm au o rata de malignitate mai mica comparativ cu nodulii cu dimensiuni inferioare acestor praguri. In plus, rata de rezultate fals-negative este mica si nu difera intre nodulii peste si sub 3 cm. Nodulii peste 4 cm o rata de rezultate fals-negative usor mai mare decat cei sub 4 cm (6.7% vs. 4.5%).
Thyroid, 2018, publicat on-line 3 octombrie 2018