Ziua Europeană a Hormonilor

23 mai 2022

Rolul hormonilor asupra Sănătății – mesaj de conștientizare din partea Societății Române de Endocrinologie

Societatea Europeană de Endocrinologie (ESE), împreună cu Fundația Europeană pentru Hormoni și Metabolism (Fundația ESE) și societățile partenere, au lansat, pe 23 mai 2022, prima zi de conștientizare dedicată hormonilor – Ziua Europeană a Hormonilor.


Ziua Europeană a Hormonilor este dedicată creșterii gradului de conștientizare a factorilor de decizie europeni și naționali, precum și a publicului, cu privire la rolul semnificativ pe care îl au hormonii asupra sănătății și bunăstării, dar și în prevenirea, tratarea și traiul cu numeroase boli – inclusiv unele dintre cele mai răspândite afecțiuni din lume.


”Există o lipsă de cunoștințe despre beneficiile unei bune sănătăți endocrine și contribuția acesteia la bunăstarea noastră generală. Ziua Europeană a Hormonilor încearcă să abordeze acest lucru”, potrivit site-ului Societății Europene de Endocrinologie (ESE).

În 2022, accentul este pus pe factorii de decizie europeni și naționali, oferindu-le informații despre rolul hormonilor și despre importanța îmbunătățirii sănătății endocrine.


”Scopul este ca aceștia să acorde o atenție deosebită hormonilor atunci când elaborează politici care vor îmbunătăți sănătatea generală a sistemului endocrin a populației și vor crea modalități de a aborda provocările societale și de sănătate cauzate de unele dintre cele mai răspândite boli și de asemenea un grup de peste 400 de boli rare legate de sistemul endocrin”, conform site-ului Societății Europene de Endocrinologie (ESE).


”Deși mulți oameni au o idee de bază despre ce sunt hormonii, este posibil să nu înțeleagă complet funcția lor și cât de importanți sunt pentru sănătate. Din acest motiv, Societatea Română de Endocrinologie iși alătură vocea demersurilor
internaționale în conștientizarea Zilei Europene a Hormonilor”, a declarat Prof. Univ. Dr. Cătălina Poiană, Președinte Societatea Română de Endocrinologie (SRE).


”Endocrinologia este studiul hormonilor din corpul uman și rolul lor în sănătate și boală. Sistemul endocrin este o rețea de glande și organe. Folosește hormoni pentru a controla și coordona metabolismul corpului, nivelul de energie, reproducerea, creșterea și dezvoltarea, răspunsul la răni, stres și starea de spirit. Hormonii sunt esențiali pentru supraviețuirea noastră de zi cu zi. Bunăstarea noastră generală este determinată de acești mesageri biologici din momentul în care ne naștem până la ultimele noastre zile de viață”, potrivit www.europeanhormoneday.org.


Lansarea Zilei Europene a Hormonilor coincide cu Congresul European de Endocrinologie (ECE 2022) care se desfășoară la Milano, Italia, în perioada 21-24 mai 2022.